Onze kennismaking met wijn van het Weingut Mesel dateert uit 2009. Destijds proefden wij bij Vinifins de Dürkheimer Nonnengarten uit 2005, deze rode wijn wordt gemaakt van de Cabernet Cubin druif. Dit is een heerlijke houtgelagerde rode wijn, welke 18 maanden op nieuw eikenhout heeft gerijpt.

In december van vorig jaar hebben wij bij Vinifins de laatste flessen wijn meegenomen. In ons bezit waren voor het vertrek naar Frankfurt nog 2 flessen wijn. Aangezien Bad Dürkheim op prima te rijden afstand ligt van Frankfurt, hadden wij besloten om een ritje naar Bad Dürkheim te maken en Weingut Mesel te bezoeken.

De wijngaarden van Weingut Mesel in Bad Dürkheim en Nonnengarten, liggen in Mittelhaardt het beste mesel logodeel van de Pfalz, welke het grootste wijngebied is van Duitsland. Tweeduizend jaar geleden maakten de Romeinen in dit gebied al wijn. Vlakbij Weingut Mesel heeft men een Romeinse druivenpers gevonden.
De familie Mesel maakt al ruim 250 jaar wijn. De huidige eigenaren zijn Klaus en Stefan Mesel, kinderen van Lüdwig en Christa. Klaus maakt wijn en Stefan brandewijn.

Wij hebben het Weingut bezocht op maandag, de eerste echte dag van ons verblijf in Frankfurt. Vooraf hadden we in elk geval besloten om een aantal flessen van de Cabernet Cubin mee te nemen. Verder hadden we besloten ons te laten verrassen.

mesel001We werden hartelijk verwelkomd door Klaus Mesel, met de vraag of hij ons kon helpen. Ik gaf aan dat dat waarschijnlijk wel het geval was.Nadat hij gevraagd had waar onze voorkeur naar uit ging, droge rode wijn, kwamen de flessen en glazen op tafel en kon het proeven beginnen. Tijdens het proeven hebben we in ons beste Duits verteld hoe wij met de wijn van Mesel in aanraking zijn gekomen, dat onze voorraad Cabernet Cubin 2005 bijna op was en we graag een nieuwe voorraad wilden hebben. 

Er kwamen vier rode wijnen op tafel, een Dornfelder, een Merlot, een Spätburgunder en de Cabernet Cubin. Voor ons viel de Merlot er een beetje tussenuit qua smaak, de andere drie wijnen waren heerlijk. Maar ook nu sprong de Cabernet Cubin er uit! Nu al een heerlijke wijn, met een bewaarpotentieel van zeker vijf jaar! Daar zijn een paar dozen van mee naar huis gegaan. Ook van de Dornfelder is een doos meegegaan.

mesel005Daarna kwam de vraag of wij ook interessse hadden in witte wijn. Ronald is geen groot fan van witte wijn, maar ik kan er zeker van genieten. Ook hier kwamen de droge varianten op tafel. We hebben volgende witte wijnen geproefd: een Cabernet Blanc trocken, een Blanc de Noir trocken, een Riesling trocken en een Chardonnay trocken. ook hier weer, wat een mooie smaken! Vooral de Blanc de Noir was een bijzondere wijn, gemaakt van de blauwe druif van de Cabernet Cubin. Heerlijk van smaak. Natuurlijk hebben wij ook van de verschillende witte wijnen wat dozen mee naar huis genomen. Dat we kunnen gaan genieten is zeker!

We hebben voor de zekerheid ook maar gevraagd of we vanuit Nederland wijn bij hen kunnen bestellen. Geen probleem zei Klaus, Nederland is niet het einde van de wereld.