Gember Djahé – Kruiden
Omschrijving
Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een zoet scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak.
Gember is een onmisbaar kruid in vele Oosterse gerechten en wordt in desserts en kruidenbitter gebruikt.
Gebruik
Gemalen gemberwortel is onderdeel van diverse Aziatische kruidenmengsels, waaronder vaak in de kruidenmix kerrie. Verder wordt het wel gebruikt in de Nederlandse kruidenmix speculaas en/of koekkruiden. Verse gemberwortel smaakt pittig en zoet.
In de Chinese keuken gebruikt men gember in vleesgerechten, vruchtensalades en koek. In de Indiase keuken in curry’s, in de Indonesische keuken onder meer in vleesgerechten. Gemalen gemberwortel wordt in diverse gerechten gebruikt, zoals vlees- en stoofgerechten en curry’s.
Gembersaus is een saus gemaakt van gemberwortel en heel veel suiker en wordt in de Thaise keuken door zoetzure sauzen gedaan. De smaak is dan ook erg zoet. Stemgember is ook zoet en gebruikt men in de Nederlandse keuken in gebak en sauzen.
Gember wordt gebruikt bij curry’s, tafelzuur, chutney’s, groenten, cakes, taarten, koekjes, Chinese gerechten.