Komijn Djinten – Kruiden

De smaak van komijn is warme, aromatische en anijsachtig. Het wordt over de hele wereld in de meest uiteenlopende gerechten gebruikt. Komijn wordt ook wel djinten genoemd en komt van de eenjarige komijnplant uit Klein-Azië.
De plant heeft hele fijne takken en bladeren en bloeit ’s zomers met grote schermen van witte of roze bloemen. Uit deze bloemen vormen zich de zaden die als keukenkruid worden gebruikt.
Komijn wordt vaak verward met karwij of kummel. Kummel heeft een pittiger karakter, terwijl komijn een wat bitterder nootachtige smaakt heeft. De zaden van kummel zijn recht, karwijzaad is licht gebogen.

Gebruik

Komijn is in Nederland o.a. verkrijgbaar in de vorm van gedroogde zaadjes of als gemalen.
Komijnzaad smaakt niet scherp (niet pittig) in tegenstelling tot karwijzaden, waar het nog weleens mee verward wordt. Er zijn veel overeenkomsten, maar karwijzaad is pittiger van smaak en moet daarom wat gedoseerd worden gebruikt (ongeveer de helft van de hoeveelheid te gebruiken komijn). Karwijzaad is iets krom, terwijl komijnzaad recht is. Karwijzaad heeft een frisse geur. Zwarte komijn lijkt overigens meer op karwijzaad, maar lijkt qua smaak niet zo sterk op komijn.
Persoonlijk vind ik komijn al snel overheersend en gebruik het dus heel subtiel. Totdat ik op de kookclub in contact kwam met een Indiër. Hij liet mij ervaren dat als je de komijnzaad goed roostert en vervolgens maalt de komijn zijn scherpe randje kwijt raakt. Hierdoor is hij nog breder inzetbaar en een verrassende aanvulling bij vele gerechten.

Wil jij dit zelf ook ervaren doe dan het volgende:

  1. Neem een koekenpan en bedek de bodem met komijnzaad. Zet de pan op een middel hoog vuur en laat de komijn langzaam roosteren.
  2. Laat de komijnzaad regelmatig even door de pan walsen, zodat ze niet verbranden.
  3. Als ze een mooie licht donkere kleur hebben gekregen neem dan de pan het vuur en laat het even afkoelen.
  4. Doe de afgekoelde komijnzaad in delen in een vijzel om ze vervolgens te kneuzen en te malen.
  5. De geroosterde komijn is klaar als er een mooie donkere poeder overblijft.
  6. Bewaar de komijn droog om het te gebruiken in meerdere gerechten.

Culinair gebruik komijnzaad

Het zaad is onderdeel van veel pittige mengsels, zoals Indiase kerriepoeder, Thaise rode kerriepasta en cajunkruiden.
Komijnzaad (of poeder) kom je tegen in de Indiase keuken in kaasgerechten, sauzen, curries, vleesgerechten in chutneys.
In de Indonesische keuken wordt komijn erg veel gebruikt, vrijwel altijd in een vaste verhouding met ketoembar (twee delen ketoembar op één deel komijn).
De Mexicaanse en Spaanse keukens maken graag en veel gebruik van komijn, zoals in de befaamde chili con carne.
In de Turkse keuken ook wel in vleesgerechten en bij het paneren van vis. In Europa gebruikt men komijn bij zure inmaak, likeur en kruidenbitter. Komijn kan het beste aan het begin van de bereiding worden toegevoegd, zodat het aroma zich goed ontwikkeld.
In de Nederlandse keuken zie je de zaden in zuurkool en kaas: komijnekaas.

Heerlijk om:

  • Een linzensoep met kokos of tomaat smaak mee te geven.
  • Over geroosterde kikkererwten te strooien
  • In combinatie met wortels of bloemkool, bijvoorbeeld in een soep te gebruiken.
  • Toe te voegen aan zelfgemaakte hummus!

Wist je dat komijn een van de kruiden / specerijen is die je kunnen helpen om sneller vet te verbranden. Eén theelepel komijn per dag kan de vetbranding zelfs al verdriedubbelen!

x

Wachtwoord kwijt