Wie kent hem niet de heerlijke belegde bagel, het broodje met een gat erin. De bagel is van oorsprong Pools, maar vond zijn succes in de Verenigde Staten door de Joodse immigranten. De bagels zijn heerlijk te beleggen met alles wat je maar kunt bedenken. Het lekkerste vind ik onze rijkgevulde Italiaanse tonijnsalade. Met dank aan Melinda voor dit recept en wij hopen dat er nog meer gaan volgen.
Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur en roer de gist er door. Roer de olie, suiker en het zout door het gistmengsel. Dek dit voordeegje af en laat het 15 min rijzen op kamertemperatuur.
Doe de bloem en het ei bij het voordeegje en kneed alles tot een soepel deeg. Dek het deeg af en laat het 40 min rijzen op kamertemperatuur.
Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol er bollen van en duw in het midden van elke bol een gat, zodat er een ring ontstaat. Laat de bagels nogmaals 20 min rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200º C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Breng in een ruime pan 3 liter water aan de kook en laat telkens 2 bagels erin glijden en kook ze 2 minuten aan elke kant en laat ze uitlekken op een rooster.
Leg de bagels op het bakplaat. Roer de eierdooier los en bestrijk er de bagels ermee. Na 25 minuten in de oven zijn ze klaar.
Voordat de bagels in de oven gaan kun je ze eventueel nog bestrooien met sesam- of maanzaad.