Een lekker boeren witbrood om zelf te maken.
Doe de bloem op een schoon aanrecht en maak een ruime cirkel. Giet hier voorzichtig het handwarme water in. Voeg vervolgens de gist en de suiker aan het water toe en roer dit met een vork door. Voeg de boter toe en meng voorzichtig vanuit de binnenkant het meel met het water.
Als alles een beetje gemengd is, voeg dan het zout toe. Kneed met je handen het deeg tenminste 15 tot 20 minuten, zodat het glutenproces goed op gang komt. Hoe beter je kneedt hoe luchter het deeg gaat worden.
Leg het deeg in een ruime beslagkom en dek deze af met huishoudfolie en een theedoek. Laat het vervolgens 30 tot 45 minuten rijzen totdat het deeg zich tenminste verdubbeld heeft.
Kneed het deeg goed door (alle lucht eruit) en maak er een mooie bol van. Leg de deegbol op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Laat vervolgens deze deegbol nog minimaal 30 min. rijzen. Laat alvast de oven voorverwarmen, temperatuur 225 tot 250 graden celsius (alleen onderwarmte).
Plaats de bakplaat met daarop de deegbol in de oven. Bak het eerst 25 minuten met alleen onderwarmte en vervolgens 15 tot 20 minuten met alleen bovenwarmte lichtbruin. Laat het brood buiten de oven afkoelen.