Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit een Frans gerecht en wel uit de Elzas. Op z’n Frans ook wel Tarte Flambée genoemd.
Doe de bloem in de kom van de keukenmachine of maak een bergje op een blad als je liever met de handen kneed. Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe. Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uit elkaar kunnen trekken.
Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek. Verwarm de oven alvast voor op 250°C.
Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier. Maaker een pizzavorm van. Heb je liever een rechthoek dan is dat ook mogelijk. Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Snijd de uien in halve ringen. Verdeel deze samen met de spekreepjes over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.