Gon bao kai is van oorsprong een licht tot pittig Chinees recept met kip. De saus heeft een kruidig en enigszins zoetzure smaak waarbij zoet de overhand heeft. Wij zijn met dit gerecht gaan experimenteren en hebben nu ook een variant met Pangafilet gemaakt wat dit recept nu Gon bao vis maakt en die is ook erg lekker.
Snijd de knoflook en rasp de gember zeer fijn. Doe een beetje olie in een wok en fruit de knoflook en gember enkele minuten op een laag vuur. Bak vervolgens ook de fijngesneden bosuitjes even mee.
Zet het vuur wat lager en voeg vervolgens de groentebouillon, azijn, suiker, sojasaus, oestersaus en sambal toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen. Schep regelmatig even door.
Voeg dan de sesamolie en het maizenapapje toe om de saus in te laten dikken. (Je kunt ook gebruik maken van 1 el maizena express). Laat de Gon bao boemboe in een schaaltje afkoelen en maak de wok- of hapjespan even schoon om hierin de vis en groente te wokken.
Maak de wortels schoon en schaaf of snijd ze ze in dunne plakken. Zet de wok op een hoog vuur en wok in 1 el olie de wortel en schep deze regelmatig even om.
Maak nu de paprika schoon en snijd deze in stukjes van ongeveer 2 cm. Laat ze lekker meewokken bij de wortels.
Maak de ui schoon en snijd deze in grove stukken en houd deze nog even apart.
Neem de gewokte wortel en paprika uit de pan en houd deze even apart. Wok nu met 1 el olie de ui even glazig aan.
Snijd de Pangafilet in stukjes van ongeveer 1,5 cm. Schep de gewokte ui uit de pan en doe deze bij de apart gezette wortel en paprika. Bak nu de vis met 2 el boemboe in de pan. Schep deze regelmatig even goed door.
Doe na 2 minuten de wortel, paprika en ui bij de vis en voeg de overige Gon bao boemboe toe aan het geheel. Laat alles met regelmatig even omscheppen maximaal 10 min. doorkoken.
Hak de pinda's op een snijplank wat fijn. Heb je de Gon bao vis opgeschept? Strooi hierover dan nog wat van de gehakte pinda's.
Serveer de Gon bao vis bijvoorbeeld met nasi of witte rijst.