Heerlijke gyros zoals je hem alleen bij de Griek kunt eten. Vanaf nu dus ook lekker thuis.
Werkwijze
-
Stap 1
Snijd de procureur in plakken van 1,5 cm dik.
-
Stap 2
Maak de knoflook en uien schoon en snijd de uien in ringen en hak de knoflook fijn. Maak van de 2 dl water, olijfolie, azijn, uien, knoflook, tijm en de gyroskruiden een marinade. Voeg het vlees erbij en laat dit minimaal 2 uur intrekken, hoe langer hoe beter.
-
Stap 3
Neem een grote pan en doe hier de marinade met vlees in. Vul de pan aan met water zodat het vlees onder de marinade komt te staan. Laat dit vervolgens 90 min. zachtjes garen zodat de marinade net aan het pruttelen is.
-
Stap 4
Om hetzelfde effect te krijgen als een verticale grill en een elektrische gyros snijder. Snijd ik het vlees met behulp van een vork en heel scherp mes in schuine dunnen stukjes.
-
Stap 4
Leg de stukjes vlees op een met olijfolie ingevette grillschaal of bakplaat. Plaats het midden in de oven en grill het vlees met hoge grill temperatuur en door regelmatig even om te scheppen kort op.
-
Stap 5
Neem het vlees uit de oven en dien dit in een schaal op.
Tips & variaties
-
Kun je niet aan procureur komen gebruik dan schouderkarbonade. Haal dan in stap 1 het bot van het vlees.
-
De gyros is lekker als een mix grill met Soutzoukakia, Souvlaki van kip en Griekse salade.
-
Je kunt ook een grotere hoeveelheid maken en invriezen. Handig als je lekker wilt eten en wat minder tijd hebt om het voor te bereiden.