Een vegetarische hartige taart met spinazie en ricotta. Heerlijk als hoofdgerecht, maar ook prima te gebruiken bij een buffet of als lunchgerecht.
Kneed de bloem, snufje zout en de in stukje gesneden boter op het aanrechtblad met je handen door elkaar, totdat er een kruimeldeeg ontstaat. Voeg vervolgens het ei en de water toe aan deze massa en kneed het geheel met de handen tot een mooie deegbal. Neem een stuk keukenfolie en pak het deeg in en laat het minimaal een uurtje rusten in de koelkast. Daarna is je basisdeeg klaar voor gebruik en kun je het gemakkelijk uitrollen en gebruiken voor je hartige taart.
Was de spinazie schoon en laat deze uitlekken. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit de olie en fruit er de ui en de knoflook in. Voeg de spinazie met aanhangend water toe en laat het geheel afgedekt in ca 2-3 minuten slinken. Breng dit op smaak met wat zout en peper. Laat de spinazie uitlekken en druk het vocht er een beetje uit.
Rasp de parmezaan. Was de tijm en de peterselie en dep het droog. Pluk de blaadjes van de takjes en hak deze fijn. Roer de crème fraîche, de eidooiers, 50 gr parmezaan en de kruiden door elkaar. Breng ook dit weer op smaak met wat zout en peper.
Verwarm de oven voor, 200°C (elektrisch); 175°C (hete lucht); stand 3 (gas). Bekleed een bakplaat of ovenschaal met bakpapier. Rol het deeg rechthoekig uit (ca 24x32 cm) en leg dit op de bakplaat of in de ovenschaal. Maak met het deeg een rand van ca. 1,5 cm hoog. Vul deze met bonen en bak deze 18-20 minuten blind in de oven.
Neem de taartbodem uit de oven. Haal de blinde vulling eruit. Verdeel de spinazie over de bodem. Verdeel de ricotta over de spinazie en verdeel de kruidencrème eroverheen. Bestrooi met de rest van de parmezaan. Bak de hartige taart nog ca. 20 minuten in de oven.