Basisrecept karamel voor 200ml heerlijke traditonele romige karamelsaus met de smaak van een Zeeuwse roomboterbabbelaar.
Doe de suiker met drie eetlepels water in een steelpan en zorg ervoor dat de suiker onder water ligt. Verwarm de pan op een middelmatig vuur (keramisch stand 4-5).
Laat het geheel rustig warm worden en roer niet in de pan! Na ongeveer 2 minuten begint het geheel zachtjes te bubbelen en dit proces wordt steeds intenser.
Na ongeveer 10 tot 15 minuten begint het geheel zacht te kleuren. Let op dat het niet te donker wordt en verbrandt! Roer nu met een garde het geheel rustig door en blijf dit doen tot het de gewenste caramelkleur heeft bereikt. Haal dan direct de pan van het vuur. Nu bruikbaar voor: Giet het over geroosterde pecannootjes of hazelnoten voor een praline. Bruikbaar voor het maken van harde caramelsnoepjes. Lekker over ijs, dessert of taart.
Voor de Caramelsaus roer de slagroom door het geheel en blijf goed roeren tot er een smeuig geheel ontstaat. Laat de caramel nog iets afkoelen en klop vervolgens de roomboter door de caramel. De caramelsaus is 3 tot 4 dagen houdbaar in de koeling.
Voeg aan het eind van het proces nog wat fleur du sel (grof zeezout) toe en je hebt een heerlijke Salted Caramel!