Labneh is een frisse en hartige yoghurtdip uit het Midden-Oosten. De smaak van Labneh is te vergelijken met die van de Nederlandse Hangop. Door er diverse kruiden en toppings aan toe te voegen wordt er een heerlijke dip of saus van gemaakt die goed te combineren is met vleesgerechten of gewoon met een verse pita.
Neem een kom en doe hierin de Turkse yoghurt. Voeg daar 2 el zout aan toe en roer goed door.
Neem een kom en leg daar een zeef of vergiet op, bekleed deze met een schone theedoek. Giet de yoghurt in de theedoek en dek de yoghurt met de theedoek af. Zet de kom met zeef/vergiet in de koelkast voor tenminste 12 uur.
Neem na 12 uur de yoghurt uit de koelkast. Als het goed is zit in de kom vocht en ziet de yoghurt er stevig uit. Het doel van het 12 uur wegzetten op deze wijze is dat het vocht uit de yoghurt trekt en er een stevige en romige massa overblijft. Gooi het vocht weg, maar bewaar de stevige massa in de theedoek.
Je kan nu starten met de labneh klaar om te serveren te maken. Schep daarvoor de yoghurt uit de theedoek op een schaal of plank en verdeel deze daar mooi overheen met een lepel. Bij gebruik van de achterzijde van een lepel, krijg je een mooi patroon.
Snijd de granaatappel doormidden en klop met een pollepel de pitjes eruit. Doe dit boven een kom en let op je kleding, dit kan namelijk nog wel eens gaan spetteren. Verdeel de pitjes over de labneh op de schaal.
Was de citroen en rasp het geel er vanaf, verdeel dit over de labneh.
Strooi de Za'atar over de labneh en eindig met het sprenkelen van wat olijfolie eroverheen. Je labneh is klaar om op te dienen en bijvoorbeeld erg lekker met pita's.
Wees creatief met je toppings. De Labneh is bijvoorbeeld ook lekker met stukjes pistachenoot, Harissa, olijven, peterselie, sumak, bosui of iets anders.