Goed vullende en zeer smaakvolle lasagne met spinazie en een twist van olijf.
Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht. Hak de ui fijn in een hakmolen of snipper hem fijn. Verhit in een pan een scheut olijfolie en fruit op matig vuur hierin de ui. Hak in dezelfde molen de olijven en zongedroogde tomaat fijn. Voeg dit nadat de ui gefruit is toe aan de pan. Schep het geheel goed om en voeg er een blikje tomatenblokjes aan toe. Laat het mengsel rustig op laag vuur pruttelen, zodat dit wat kan indikken.
Rul in een pan het gehakt met de harissa totdat deze gaar is. Voeg vervolgens één schep van de tomaten-/olijvensaus toe en schep het geheel goed om. Zet de warmtebron uit en laat even staan.
Voorbereiding spinazie en courgette: haal de steeltjes van de spinaziebladeren en was waar nodig de spinazie nog even. Snijd het steeltje en kontje van de courgette af, snijd hem vervolgens in de lengte door vieren en maak er plakjes van.
Verwarm een scheut olijfolie (als je hebt, kan het ook met knoflookolie) in een wok en slink hierin de spinazie. Zodra de spinazie geslonken is, haal je het uit de pan en doe je het in een vergiet. Als de spinazie is uitgelekt kan dit in een bak samen met de ricotta, schep het geheel goed om zodat het mengsel goed gemixt is.
Wok nu in dezelfde pan de courgette. Haal de courgette eruit als deze net aan gaar is en laat hem in een bakje afkoelen.
Week ondertussen de lasagnevellen in een schaal met heet water. Maak een kaassaus door als basis bechamelsaus te gebruiken.
Het is tijd om de lasagne op te bouwen. Neem een grote hoge schaal en schep hierin een lepel saus. Verdeel dit goed over de bodem van de schaal en dek af met een laag lasagne vellen.
Giet het vocht van het gehakt af en schep daarna op de laag lasagne vellen. Verdeel dit evenredig over de laag met lasagne vellen en schep hierop een lepel saus. Dek deze laag weer af met lasagne vellen.
Schep de courgette bovenop de lasagne vellen en verdeel deze goed. Doe hierop weer een schep van de saus en verdeel dit goed. Ook deze laag dek je weer af met een laag vellen.
Giet nu de kaassaus op de vellen en verdeel deze evenredig. Dek de kaassaus af met lasagne vellen.
Schep de spinazie-ricottamengsel bovenop de lasagne vellen en verdeel deze goed. Ook deze laag dek je weer af met een laag vellen.
Als laatste giet je de resterende tomatensaus over de laatste laag met lasagne vellen en bestrooi de saus met de geraspte kaas. Zet de lasagne voor ongeveer 25 minuten in de oven. Als de kaas gesmolten en goudbruin van kleur is kan de lasagne uit de oven worden gehaald. Snijd de lasagne in stukken en serveer eventueel met wat salade.