Nasi goreng (in de volksmond nasi) is een Indonesisch gerecht van opgebakken rijst van de vorige dag. De hoofdingrediënten zijn gekookte rijst, ketjap, groente, vlees en kruiden. Er valt met de basis en extra toevoegingen goed te variëren. Zo ook met dit recept, waarbij ik als basis de receptuur van mijn moeder heb gevolgd.
Kook de rijst het liefst 's morgens of een dag eerder, zodat de rijst goed kan afkoelen en goed droog is.
Weeg 300 gram rijst af. Neem een grote pan en breng hierin ruim water aan de kook. Als het water kookt, voeg het bouillonblokje samen met de rijst toe. Roer met een pollepel het geheel goed door tot het water weer kookt. Zet de timer op 8 minuten en laat de rijst zachtjes doorkoken! Let op je warmtebron en verlaag deze zodat het water net tegen het kookpunt blijft.
Roer af en toe even door de pan. Neem na 8 minuten een paar korrels rijst uit de pan en druk deze plat tussen je vingers. Als er geen hard korreltje meer zichtbaar en voelbaar is, dan is de rijst klaar.
Neem een schaaltje om hierin de drie eieren te klutsen. Doe dit samen met 1 tl citroengras en wat peper en zout. Neem een wokpan en verwarm (matig vuur) hierin 2 el zonnebloemolie. Bak hier de geklutste eieren in en bak deze tot een omelet. Schep deze uit de pan als het klaar is. Leg hem even opzij en snijd hem later in kleine vierkante stukjes. Zet je vuur meteen wat lager!
Doe in de wokpan weer 2 el zonnebloemolie (laag vuur). Fruit hierin vervolgens de fijngesneden Spaanse peper en de knoflook samen met de trassi. Zorg dat het vuur niet te hoog staat anders verbrand de knoflook en dat is niet lekker.
Voeg nu de koude rijst toe aan de groentemassa en schep het samen met de ketjap goed door elkaar. Doe dit ook met de mooie stukjes ei. Laat het geheel nog even goed doorwarmen (hoog vuur!) door het regelmatig om te scheppen, zodat het niet verbrandt. (Neem een klein kopje koud water en verdeel dit over de massa, zodat er stoom ontstaat.) Blijf de boel goed omscheppen! Nu wordt de massa echt goed heet!
Dien het geheel op met wat kroepoek, atjar en wat seroendeng Eet smakelijk.