Oliebollen- the easy way, maak gebruik van een pak oliebollenmix, geef er een eigen twist aan en smullen maar! Dikke rijen staan voor de verschillende oliebollenkramen op 31 december en dat vind ik op zich niet erg, want iedereen mag geld verdienen aan het maken van oliebollen. Maar als je toch een Nederlandse traditie een plek wil geven in je eigen huishouden, is het maken van oliebollen echt een leuke en mooie traditie. Op zich is het met de kant en klare pakken die verkrijgbaar zijn in de supermarkt niet moeilijk om het zelf te doen. De pakken hebben een duidelijke beschrijving en succes is best te halen met een stukje geduld en zeker met deze tips op onze website. Ps, wij hoeven niets te verdienen, maar gunnen iedereen het geluk en plezier van het zelf koken en eten dat wij al jaren als traditie ervaren,
Wel de rozijnen 10-15 minuten in lauwwarm water. Giet het vocht af in een zeef.
Schil ondertussen de appel en snijd deze in kleine blokjes. Besprenkel de appel met een beetje citroensap en doe de spekkoekkruiden of het kaneel bij de appels en laat deze afgedekt staan.
Doe nu de oliebollenmix in een beslagkom en voeg de vanillesuiker, water en het bier toe.
Neem volgens de traditie een stevige pollepel en roer met ferme slagen het beslag glad. Je mag natuurlijk ook een mixer met deeghaken gebruiken als dat fijner is.
Voeg dan de appel en de rozijnen toe. Roer nog een aantal maal, nu wel, met een pollepel stevig door het beslag. Dek deze kom af met huishoudfolie. Laat het beslag ongeveer een uur rijzen. Zorg ervoor dat het beslag tochtvrij staat, roer tijdens het rijzen het beslag niet meer door!
Verwarm in een frituurpan de zonnebloemolie tot een temperatuur van 180° C. Zorg dat de olie op 180° C blijft! Gebruik een ijstang (wij gebruiken er een van 55 mm) om bolletjes beslag te vormen. Voor het beste resultaat niet meer dan 3 bolletjes per keer in de olie. Om de temperatuur in de gaten te houden kun je een baktemperatuurmeter of een inductieplaat met graden indicatie gebruiken. Laat de bolletjes beslag in de olie glijden. Bak de oliebollen in 4 minuten mooi goudbruin.
Gebruik een schuimspaan om de oliebollen uit de olie te halen. Laat de oliebollen in een vergiet met keukenpapier uitlekken en afkoelen. Eet smakelijk!
Je kunt natuurlijk heerlijk experimenteren. De toevoegingen mogen alleen niet te nat en niet meer dan 300 gram zijn.
Cake-aroma's kunnen worden toegevoegd.
Hartige oliebollen met kaas en ham zijn ook lekker en weer eens wat anders.
Laat onderaan deze pagina een berichtje achter als je nieuwe ideeën hebt die gedeeld kunnen worden.