Gunkan sushi wordt ook wel ‘slagschip sushi’ genoemd. Het is een rechthoekig klompje sushirijst, met een randje nori er om heen. Dit kommetje kun je naar hartelust vullen met jouw favoriete sushi ingrediënten.
Bereid de sushi rijst zoals in het recept voor sushi rijst beschreven staat.
Bereid tijdens het afkoelen van de rijst je vulling en ingrediënten voor de sushi vast voor. Snijdt de groenten en de vis (voor de Gunkan is het lekker om bijvoorbeeld zalm heel fijn te snijden) voor de vulling van de sushi. Snijd het norivel in stroken met een breedte van 3 cm.
Wanneer de rijst is afgekoeld pak je een klompje rijst welke je met je hand (maak je handen eerst nat anders plakt de rijst) vormt tot een rechthoek van maximaal 5 x 2 x 2.
Vervolgens vouw je het norivel om de smalle rand van de rijst, maak het laatste stukje een beetje nat zodat de nori aan elkaar blijft plakken. Er ontstaat op deze manier een soort bakje.
Leg als laatste de vulling bijvoorbeeld de fijngesneden zalm of de tonijnsalade in het bakje.