Sushi rijst is de basis van vele sushi varianten. De rijst moet op een speciale manier worden gekookt, zodat de smaak behouden blijft.
Was de rijst goed voordat je deze kooktVoor je de rijst kookt. Doe de sushirijst in een vergiet en laat er koud water overheen stromen. De rijst is goed schoon als het water dat uit de vergiet stroomt weer helemaal transparant is. Laat de rijst goed uitlekken.
Doe het water, de sake en de rijst in een pan en breng dit geheel aan de kook. Als het water begint te koken roer je de rijst een keer goed door en zet je het vuur zo laag mogelijk. Dek de pan af met aluminiumfolie en dek dit af met de deksel. Op deze manier blijft alle stoom in de pan. Dit zorgt ervoor dat de korrels straks lekker vol worden.
Laat de rijst 20 tot 30 minuten op laag vuur staan en controleer dan of al het vocht in de pan verdampt is. Is dit het geval dan is de rijst gaar. Controleer of je de korrels helemaal 'schoon' fijn kunt knijpen. Als er nog een hard stukje in zit, dan moet de rijst nog even. Haal de deksel echter niet te vaak van de pan, want dan krijgt de stoom alsnog kans om te ontsnappen en is de kans op aanbakken groter! ! Lees altijd even de bereidingswijzer op de verpakking van de sushirijst.
Maak tijdens het koken van de rijst het azijnmengsel. Roer hiervoor rijstazijn, zout en suiker door elkaar, net zolang totdat het een glad mengsel is geworden. Als de rijst klaar is, kun je dit mengsel door de rijst roeren.
In tegenstelling tot gewone rijst, gebruik je sushirijst eigenlijk altijd koud. Laat de rijst dus rustig afkoelen. Zodra de rijst is afgekoeld, kun je de rijst gebruiken in sushi.