The Old Amsterdam Hamburger is er één die er zeker mag zijn. De combinatie van zoet, zuur en pittig zorgt voor een complete smaakbeleving.
Doe alle ingrediënten van de saus in een schaaltje en meng het geheel goed door elkaar totdat er een mooie saus ontstaat.
Zet de schaal in de magnetron en laat het geheel op 900 watt 30 seconden verwarmen. Let op! De saus moet iets verwarmd zijn.
Zet de schaal afgedekt met folie in de koelkast, zodat de suiker de azijn gaat compenseren. De saus is klaar als hij helemaal is afgekoeld! Reken hiervoor een klein uurtje.
Snijd de jalapeño peper en de Amsterdamse uitjes in hele kleine stukjes.
Pel de ui en snijd deze door midden en vervolgens in grove halve ringen. Neem een koekenpan en verwarm de boter op middelhoog vuur en laat de uiringen voor 2 minuten fruiten in de pan. Bestrooi de uiringen met de bruine basterdsuiker en laat het nog even 4 minuten karameliseren. Schep ze als ze mooi lichtbruin zijn, uit de pan en zet ze afgedekt weg.
Neem de hamburgers uit de koeling en druk met de bolle kant van een lepel een kuiltje van ongeveer 5mm in de burger. Dit is tegen het opbollen van de hamburger tijdens het bakken. Verwijder nu de folie en bestrooi ze aan beide kanten met wat peper en zout. Zorg dat de barbecue een temperatuur heeft van 200°C. Bij gebruik van een grillpan deze goed opwarmen en de afzuiger op de hoogste stand zetten.
Bak nu de hamburgers door deze regelmatig te keren (iedere 2 min.) in 8 minuten gaar. Doe na de 3e draaibeurt de kaas op de hamburger! Controleer de hamburger door er een af te nemen en een klein beetje in te snijden. Is hij niet naar wens, dan moet hij nog wat langer. Dit heeft ook met de dikte en wens van de gebruiker te maken. Neem de hamburgers van het vuur en laat ze heel even rusten.