Tzatziki oftewel Cacık, komt oorspronkelijk uit Turkije en is een fris bijgerecht, die veelal als saus of dip wordt gebruikt. Met dit recept is het ook erg makkelijk zelf te maken, dat wordt smullen!
Was de komkommers en snijd de topjes er aan beide zijden vanaf.
Snijd de komkommers in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Zowel de zaadlijsten als de topjes die je van de komkommers hebt afgesneden mogen weg.
Rasp de komkommers met een grove rasp fijn.
Doe de komkommerrasp in een vergiet en druk dit goed aan, zorg dat zoveel mogelijk vocht uit de komkommers gaat.
Zet het vergiet met de komkommers voor in ieder geval 40 minuten weg, zodat het vocht zoveel mogelijk kan ontsnappen.
Snipper ondertussen de knoflook en snijd de kruiden fijn.
Als de komkommer de kans heeft gehad zo goed mogelijk uit te lekken, zet je er nog wat extra kracht op boven de gootsteen om het laatste vocht kwijt te raken. Doe de komkommerrasp vervolgens in een kom.
Voeg aan de komkommerrasp de kruiden, knoflook, olijfolie en het sap van de citroen toe en roer dit goed door. Voeg vervolgens lepel voor lepel de yoghurt toe, vind je de tzatziki te dun worden? Stop dan met het toevoegen van yoghurt.
Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe aan het mengsel. Is het mengsel naar smaak? Dan is je Tzatziki klaar.
Je komkommer raakt het vocht nog beter kwijt als je deze een dag van te voren raspt en een nachtje in een vergiet laat staan.
Zet iets zwaars op de komkommerrasp zodat er meer vocht wordt onttrokken.