Deze zomerse salade, geïnspireerd op het bekende Italiaanse gerecht Vitello Tonnato is perfect als hoofdgerecht, maar ook bij de lunch of als toevoeging bij de picknick of een buffet zeer geschikt.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan met ruim kokend water en wat zout. Voeg de laatste 3 minuten de doperwten toe. Giet de pasta en erwten af en laat uitlekken. De erwten zijn natuurlijk ook apart te koken.
Maak de courgettes schoon en halveer ze in de lengte. Snijd de courgettes in dunne plakjes. Verhit de olie in de pan en bak er de courgette op hoog vuur kort in. Breng op smaak met 2 el balsamico, zout en peper. Meng de courgette met de pasta en de erwten en laat afkoelen.
Laat de tonijn uitlekken. Pureer de tonijn, met de mayonaise, yoghurt en de kappertjes tot een egale saus. Breng de saus op smaak met 3 el balsamico, zout en peper. Roer er eventueel 1-2 el water doorheen. Meng voor een wat grovere saus de tonijn, mayonaise, yoghurt, kappertjes, zout en peper zonder deze te pureren.
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Was de tomaten en snijd ze in plakken. Was het basilicum, schud het droog en pluk de blaadjes van de takjes. Snijd de rosbief of de fricandeau in reepjes. Meng het pastamengsel met de ui, tomaat, de vleeswaren en de basilicumblaadjes. Roer de saus door het pastamengsel. De saus kan ook apart worden toegevoegd. Verdeel daarvoor de pasta over de borden en het giet de tonijnsaus eroverheen.