Witte bollen

  • Hoeveelheid: 1
  • Portie: 12
  • Bereiding: 10 m
  • Kooktijd: 15 m
  • Klaar in: 3:20 h
Loading...
(0 / 5)

Heerlijke zelf gemaakte witte bollen of bolletjes om te gebruiken als basis bij een buffet of high tea.

Ingrediënten

  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +

Werkwijze

  • Stap 1

    Dit recept is goed voor 12 witte bolletjes. Meng 280 gram bloem met de gist in de kom. Roer met de deeghaak de melk erdoor en voeg de boter in kleine stukjes, de suiker en het zout toe. Voeg het losgeklopte ei toe en mix tot een glad beslag. Dek de kom af en laat 1 uur op kamertemperatuur of in een oven op max. 30°C. staan.

  • Stap 2

    Roer het deeg goed door en voeg de resterende bloem er in gedeeltes aan toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Dit kan ook op de hand op een met bloem bestoven aanrecht/werkblad. Doe het deeg over in een licht ingevette kom en laat het op kamertemperatuur of in een oven op max. 30°C. in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

  • Stap 3

    Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel in stukken van de gewenste grootte! Bol ieder stukje deeg goed op: maak een kommetje van je hand, druk het deeg tegen het werkoppervlak terwijl je een ronddraaiende beweging maakt.

  • Stap 4

    Begin dan weer met de eerste deegbal: druk iedere deegbal met de palm of de zijkant van je hand plat. Leg de lapjes deeg een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat/bakplaten en laat afgedekt in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm vervolgens de oven voor op 200/220 ºC.

  • Stap 5

    Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en bestrooi ze met wat sesamzaadjes. Bak ze in ± 15 minuten bruin en gaar. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

Tips & variations

  • Als de bollen in stap 3 kleiner worden gemaakt krijg je mooie party bolletjes.

x

Wachtwoord kwijt